Koronavírus: USA opäť zaznamenali rekordný nárast prípadov nákazy koronavírusom

17.07.2020 Celý región

Washington 17. júla (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok opäť zaznamenali rekordný denný prírastok v počet prípadov nákazy novým koronavírusom. Za posledných 24 hodín tam totiž pribudlo 68.428 nových prípadov infekcie. S odvolaním sa na najnovšie údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa o tom informovala agentúra AFP.

Za posledných 24 hodín (do piatka 02.30 h SELČ) pribudlo v USA v súvislosti s koronavírusom aj 974 nových úmrtí, uvádza zmienená prestížna univerzita so sídlom v Baltimore.

Celkovo tak v Spojených štátoch od začiatku pandémie zaznamenali už 3.560.364 prípadov nákazy a 138.201 súvisiacich úmrtí.

Spojené štáty sú krajinou, ktorú pandémia postihla najviac na svete, a to v počte infikovaných i obetí na životoch.

V ostaných týždňoch sa tam opätovne výrazne zvyšuje počet nakazených, a to obzvlášť v štátoch na juhu a západe USA, ktoré priskoro uvoľnili epidemiologické opatrenia, píše AFP.

Epicentrom nákazy je momentálne štát Florida, z ktorého vo štvrtok hlásili 156 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus vyvoláva, a tiež takmer 14.000 nových prípadov nákazy.

Florida v súvislosti s vírusom celkovo zaznamenala už viac ako 315.000 prípadov nákazy a 4782 úmrtí. Tzv. slnečný štát aktuálne eviduje najvyššie denné prírastky nakazených spomedzi všetkých amerických štátov. Za Floridou v tomto smere nasledujú Kalifornia a Texas, z ktorých denne hlásia približne 10.000 nových prípadov nákazy.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Brazílii presiahol dva milióny

Rio de Janeiro 17. júla (TASR) - Brazília už zaznamenala viac ako dva milióny prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 76.000 súvisiacich úmrtí. Vyplýva z najnovších údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo brazílske ministerstvo zdravotníctva a informovali o nich agentúry AFP a DPA.

Podľa týchto dát pribudlo v Brazílii za posledných 24 hodín vyše 45.000 nových prípadov infekcie a približne 1300 úmrtí.

Od začiatku pandémie tam celkovo zaevidovali 2.012.151 prípadov nákazy a 76.688 súvisiacich úmrtí, píše DPA.

Brazília je v počte nakazených novým koronavírusom i úmrtí druhou najviac postihnutou krajinou na svete, pričom v tomto smere ju predstihujú len USA.

Len za posledné dva mesiace pritom Brazília zaznamenala 26-krát denný nárast prípadov nákazy vyšší než 30.000, pričom v jedenástich z týchto prípadov bol dokonca vyšší ako 40.000, pripomína AFP.

Mnohí odborníci poukazujú na nedostatočné testovanie v tejto latinskoamerickej krajine a domnievajú sa, že skutočný počet nakazených i obetí je ešte oveľa vyšší.

"Dva milióny sú symbolickým číslom, keďže netestujeme rozsiahlo,"
povedal agentúre AFP Jean Gorinchteyn, odborník na infekčné ochorenia z Nemocnice Alberta Einsteina v Sao Paule. "Zrejme je to štyri alebo päťkrát viac. Najpesimistickejšie odhady dokonca naznačujú, že by to mohlo byť až desaťkrát viac," dodal.

Takmer mesiac už v Brazílii denne pribúda aj vyše 1000 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus vyvoláva.
 
 
 

Izrael na víkend zatvorí reštaurácie či kaderníctva

Tel Aviv 17. júla (TASR) - Izraelská vláda sa rozhodla počas nadchádzajúceho víkendu obnoviť množstvo epidemiologických opatrení zameraných na potlačenie šírenia nákazy koronavírusom. S odvolaním sa na správy izraelských médií o tom v piatok informovala agentúra DPA.

Opatrenia majú platiť od piatka 17.00 h miestneho času do nedele 5.00 h rána, informuje denník The Times of Israel.

V uzavretých verejných priestoroch budú v tomto čase zakázané zhromaždenia viac ako desiatich ľudí a vonku sa nebude môcť na jednom mieste stretnúť viac ako 20 osôb. Či sa tieto opatrenia budú vzťahovať aj na náboženské zhromaždenia nebolo bezprostredne zrejmé, píše DPA.

Reštaurácie budú jedlo vydávať len cez osobný odber či prostredníctvom donášok. Od piatkového popoludnia až do nedeľného rána budú tiež zatvorené obchody, predávajúce iný než základný tovar a tiež kaderníctva, nákupné centrá a bazény pre verejnosť.

Otvorené môžu ostať lekárne a supermarkety.

Izrael v súčasnosti zažíva výrazný nárast v počte nových prípadov infekcie. Vo štvrtok hlásil rekordný denný prírastok - 1758 nových prípadov nákazy.

Izrael zareagoval na pandémiu nového koronavírusu pomerne skoro, a to zatvorením hraníc, uzavretím miest a zavedením ďalších prísnych obmedzení pohybu občanov zameraných na predchádzanie šírenia vírusu. V máji, po vyše mesiaci, sa však opatrenia uvoľnili a znovu sa otvorili aj školy. Počet nových prípadov nákazy sa odvtedy neustále zvyšuje.

Premiéra Benjamina Netanjahua ešte prednedávnom médiá chválili za zvládnutie prvej vlny nákazy, teraz však - v súvislosti s druhou vlnou - čelí narastajúcej kritike.
 
 

Počet prípadov nákazy v Indii presiahol jeden milión

Naí Dillí 17. júla (TASR) - V Indii pribudlo v piatok za posledných 24 hodín 34.956 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím sa ich počet zvýšil na viac ako milión. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

Celkovo v Indii evidujú 1.003.382 prípadov nákazy COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Za uplynulý deň chorobe podľahlo ďalších 687 ľudí, čím sa celkovo ich počet zvýšil na 25.602.

India je po Spojených štátoch a Brazílii tretím štátom, ktorý v počte infikovaných prekročil milión.

V dôsledku prudkého nárastu počtu infikovaných niektoré indické štáty znovu zaviedli epidemiologické opatrenia vrátane obmedzenia pohybu.

Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca vo štvrtok uviedla, že India, Pakistan a Bangladéš sa spoločne rýchlo stávajú ďalším epicentrom nákazy.

V čase, keď sa pozornosť sveta zameriava na krízu v Spojených štátoch a Južnej Amerike, v južnej Ázii sa odvíja ľudská tragédia, uviedla organizácia.

Varovala, že ochorenie "COVID-19 sa v južnej Ázii, kde žije štvrtina ľudstva, šíri alarmujúcim tempom".
 
 

V Maďarsku hlásia ďalších 14 nakazených, nikto nezomrel

Budapešť 17. júla (TASR) - V Maďarsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 14 nakazených koronavírusom, čím celkový počet potvrdených prípadov infekcie dosiahol 4293. Na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, už šiesty deň nikto nezomrel, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na informačnej stránke vlády koroonavirus.gov.hu.

Doterajší počet obetí je 595. Z ochorenia sa vyliečilo 3220 pacientov.

Aktuálne je nakazených 478 osôb, z nich 83 je hospitalizovaných a štyria sú na umelej pľúcnej ventilácii.
 
 

Rusko potvrdilo 6406 nových prípadov nákazy koronavírusom a 186 úmrtí

Moskva 17. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Rusku stúpol v piatok za posledných 24 hodín o 6406 na celkový počet 759.203, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Počet obetí pandémie v Rusku sa zvýšil o 186 na 12.123. Z celkového počtu pacientov chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo 1,59 percenta nakazených. Vyliečilo sa už 539.373 infikovaných.

Najviac nových prípadov nákazy (575) zaznamenala Moskva, Sverdlovská oblasť potvrdila 301 prípadov, Chantyjsko-mansijský autonómny okruh 249 a Petrohrad 244.

Denná miera rastu podľa krízového centra za posledných 11 dní nepresiahla 0,9 percenta.
 
 

V USA dochádza remdezivir a lekári musia rozhodovať, komu ho podajú

Washington 17. júla (TASR) - Niektorým americkým štátom dochádza remdezivir - jediný liek schválený na liečbu pacientov nakazených koronavírusom -, zatiaľ čo iné štáty ho majú dostatok. Lekári sú nútení rozhodnúť sa, ktorým pacientom liek podať, píše spravodajská stanica CBS News.

S nedostatkom remdeziviru sa trápi ťažko zasiahnutá Florida, v ktorej chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje nový druh koronavírusu SARS-CoV-2, podľahlo už takmer 4800 pacientov.

Florida zaznamenala vo štvrtok rekordný počet 156 úmrtí v priebehu 24 hodín a približne 14.000 nových prípadov nákazy. Nemocnice hospitalizovali 9000 nakazených.

"V ťažko zasiahnutých oblastiach ako Florida, Arizona, Texas dochádza niektorým nemocniciam remdezivir," uviedla Helen Boucherová, šéfka oddelenia infekčných chorôb v Tuftsovom zdravotnom stredisku v Bostone.

"Nie je jasné, či je tento problém otázkou distribúcie, alebo ho (remdeziviru) nie je dostatok," dodala.

"Bolo pre nás ťažké dostať sa k remdeziviru," uviedol Eliot Godofsky, špecialista na infekčné choroby v meste Bradenton na Floride. "Remdeziviru je veľa na miestach, ktoré ho nepotrebujú, a nedostatok na miestach, ktoré ho potrebujú".

"Je srdcervúce, že lekári sa musia rozhodovať, komu ho podať," dodal.

Remdezivir môže urýchliť liečbu nakazených pacientov a zvýšiť ich šancu na prežitie, nedokáže ich však vyliečiť.

Hlavným dôvodom nedostatku lieku je podľa Godofského komplikovaný a "chaotický" systém, akým remdezivir nemocnice získavajú. Spočiatku mal distribúciu na starosti Federálny úrad pre mimoriadne situácie (FEMA), neskôr štátne ministerstvá zdravotníctva a napokon federálne ministerstvo zdravotníctva.

Federálne ministerstvo v súčasnosti rozdeľuje tento liek každé dva týždne na základe údajov o počte nakazených od jednotlivých nemocníc. To znamená, že úrady remdezivir nemocniciam dodávajú na základe neaktuálnych údajov.

Boucherová tento systém prerozdeľovania označila za "veľmi pomalý".

Pozitívnou správou však podľa nej je, že situácia sa od začiatku mája zlepšila. Niektoré štáty, v ktorých počet infikovaných klesá, začali posielať remdezivir do štátov, v ktorých sa epidemiologická situácia zhoršuje. Newyorský guvernér Andrew Cuomo v piatok oznámil, že pošle na Floridu remdezivir pre 280 pacientov. Dodávka dorazila v sobotu, potvrdilo floridské ministerstvo zdravotníctva.

"Potrebujeme férový a transparentný proces," napísal na Twitteri Michael Ison, špecialista na infekčné choroby z Feinbergovej lekárskej fakulty Severozápadnej univerzity (NU) v Chicagu.
 
 

Česi rozširujú epidemiologické opatrenia na celý Moravskosliezsky kraj

Praha 17. júla (TASR) - Epidemiologické opatrenia platné v okrese Karviná v ČR miestne úrady v piatok rozšíria na územie celého Moravskosliezskeho kraja, informoval na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Oblastná hygienická stanica rozšírenie opatrení oznámi neskôr v piatok na tlačovej konferencii.

V celej oblasti bude platiť povinnosť nosenia rúšok vo vnútorných priestoroch aj vo verejnej doprave.

Pri návšteve nemocníc a sociálnych zariadení budú návštevníci musieť nosiť rúško s respirátorom. Vojtěch takisto spomína uzatvorenie priestorov reštaurácií a barov od 23.00 h večer do 8.00 h ráno a zákaz hromadných podujatí nad 100 osôb. Cezhraniční pracovníci sa raz za 14 dní preukážu negatívnym testom na koronavírus.

Ministerstvo zdravotníctva v piatok potvrdilo v ČR 137 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, v priebehu uplynulých 24 hodín. Celkový počet infikovaných stúpol na 13.612, uvádza internetová stránka ministerstva.
 
 

Vláda sprísnila opatrenia v Barcelone, zavrela kiná, divadlá a kluby

Barcelona 17. júla (TASR) - Katalánska regionálna vláda nariadila v piatok zatvorenie kín, divadiel a nočných klubov v Barcelone. Obyvateľov katalánskej metropoly vyzvala, aby nevychádzali z domu, ak to nie je absolútne nevyhnutné, informovala hovorkyňa katalánskej vlády Meritxell Budová, ktorú citovala agentúra AFP.

Verejné podujatia nad desať ľudí sú po novom opäť zakázané. Vláda takisto obmedzila maximálny počet ľudí v reštauráciách a baroch.

Rovnaké opatrenia platia od stredy v oblasti okolo katalánskeho mesta Lleida a v niekoľkých štvrtiach v meste L'Hospitalet de Llobregat neďaleko Barcelony, v ktorom takisto rastie počet prípadov nákazy koronavírusom.

Katalánska vláda už 4. júla uzavrela oblasť okolo Lleidy. Od pondelka vláda v Lleide a ďalších siedmich obciach nariadila obmedzenie pohybu, ktoré však miestny okresný súd zrušil s odôvodnením, že prijaté opatrenia sú nezákonné a že takéto obmedzenia môže zaviesť len ústredná španielska vláda. Katalánska vláda preto nariadenie zmiernila.

"Ľudia môžu ísť na prechádzku aj cvičiť. Všetky obchody zostanú otvorené," uviedla v utorok hovorkyňa katalánskej vlády Meritxell Budová.
 
 
 

V Španielsku pribudlo 628 nakazených koronavírusom, najviac od mája

Madrid 17. júla (TASR) - Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 628 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je o 48 viac než deň predtým, ako aj štyri úmrtia. Ide o najvyšší denný prírastok od 8. mája. Najviac infikovaných evidovali v regióne Aragónsko, uviedol v piatok denník El País s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

V Španielsku doteraz zaregistrovali najmenej 260.255 prípadov nákazy, z toho viac ako polovicu v Aragónsku a Katalánsku, a 28.420 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19.

Odkedy Španielsko 21. júna zrušilo reštriktívne opatrenia, objavilo sa tam viac ako 170 ohnísk nákazy. Epicentrom aktuálnej pandémie je Katalánsko.

Katalánska regionálna vláda nariadila v piatok zatvorenie kín, divadiel a nočných klubov v Barcelone. Obyvateľov katalánskej metropoly vyzvala, aby nevychádzali z domu, ak to nie je absolútne nevyhnutné.

Verejné podujatia s účasťou nad desať ľudí sú po novom opäť zakázané. Vláda takisto obmedzila maximálny počet ľudí v reštauráciách a baroch.

Rovnaké opatrenia platia od stredy v okolí katalánskeho mesta Lleida a v niekoľkých štvrtiach v meste L'Hospitalet de Llobregat neďaleko Barcelony, v ktorom takisto rastie počet prípadov nákazy koronavírusom.

 
 
 
 

Vyberte región